Actualitat

Plenari 13-02-2024

Compromís per l’Alcúdia i PSOE arriben a un acord que permet l’aprovació del pressupost municipal

L’absència de majories absolutes propicia arribar a un acord que no va ser possible en l’anterior legislatura

Ahir, el plenari de l’Ajuntament de l’Alcúdia aprovà amb 10 vots del PSOE i Compromís i 7 vots en contra del PP els pressuposts municipals per a 2024.

Raquel Coronado, regidora de Compromís, també va criticar alguns aspectes del pressupost, com l’estat del deute que, encara que és millor que el de l’any passat, continua encara essent excessiu. Així mateix, els préstecs per fer front al pagament de les sentències i reclamacions, del sector 11 han llastrat la possibilitat d’anar reduint el deute de manera important.

L’acord firmat conté 24 punts amb compromisos de treball en alguns d’ells. “Hi ha un camí per davant per tal de portar a terme els acords als que hem arribat que inclou la participació de Compromís en el seu desenvolupament.” La regidora de Compromís va explicar alguns dels punts de l’acord entre els que va destacar els següents:

- Es duplica la quantitat destinada als pressuposts participatius, que passa de 100.000 a 200.000 euros. Igualment s’ha acordat donar un major protagonisme al Consell d’Entitats Ciutadanes.

- Respecte a les indemnitzacions del sector 11, conseqüència de les sentències del TSJ, i posteriors reclamacions, per tal de garantir la màxima transparència es donarà una informació pública en els canals d’informació municipal.

- Es destinen 285.000 euros a la construcció d’un edifici d’acomiadaments civils, amb l’objectiu de que les obres comencen abans de finalitzar el 2024.

- Es destinen 150.000 euros a la millora d’accessibilitat de voreres, i altres 100.000 a la posada en marxa del Pla de mobilitat.

- Es destinen 250.000 euros a la millora de parcs, jardins i zones verdes, de les quals una partida de 50.000 es destinarà a la plantació d’arbres i altres 35.000 a la instal·lació de jocs inclusius.

- Es destinen 125.000 euros a un Programa Ambiental Municipal. Dins d’aquest programa s’inclou la promoció de les Comunitats Energètiques i la realització de campanyes de sensibilització respecte al residus.

- S’augmenta la partida de despeses diverses d’Infància, de 2.400 a 10.000 euros.

- S’augmenten les despeses diverses de Cooperació Internacional de 10.000 a 25.000 euros.

- Es destinen 30.000 euros a la posada en marxa d’una programació de cinema.

- Es tornarà a posar en marxa la Ludoteca amb el compromís de posar-la en funcionament en els períodes de vacances (pasqua, estiu i nadal) i més avant, ampliant-la a tot el curs.

- S’augmenten les despeses diverses de Joventut de 7.000 a 12.000 euros, per tal d’impulsar programes per a joves i la creació d’un espai jove.

- S’estableix un bo per als joves de 18 anys per comprar llibres o material d’estudi en els establiments de l’Alcúdia, destinant 5.000 euros a aquesta partida.

- El servei de Gestió Tributària i Recaptació passarà a la gestió pública, bé per gestió directa o a través de la Diputació, en la pròxima renovació del contracte.

- S’ha acordat agilitzar la tramitació de les subvencions a les distintes entitats i associacions, amb l’objectiu d’abonar-les el més prompte possible.

- S’augmenta la partida destinada a entitats ciutadanes de 32.000 a 40.000 euros.

Raquel Coronado va concloure dient que “Per a Compromís per l’Alcúdia es fonamental el compliment dels acords que s’han pres, i en aquest tema anem a ser vigilants i exigents, però també col·laboratius, ja que queden per davant tres pressuposts més en la present legislatura i el transcurs d’aquest primer serà fonamental per arribar a acords en els següents.”

Plenari 30-01-2024

L'Alcúdia commemorarà l'Any Estellés

Es realitzaran actes al llarg de tot l’any, també a les escoles, a proposta de Compromís

El plenari celebrat ahir dimarts va aprovar, amb l’abstenció del Partit Popular, una moció presentada per Compromís per l’Alcúdia, en la que l’Ajuntament s’adhereix a la campanya “Cent d’Estellés”, declarant a l’Alcúdia, aquest any, com l’any d’Estellés.

Com va dir Toni Montes, portaveu de Compromís, Vicent Andrés Estellés, no és un poeta aliè a l’Alcúdia, ja que va estar molt lligat a Benimodo, la nostra població veïna, en la que va residir durant uns anys. A Benimodo fa 21 anys que es celebren els prestigiosos Premis Literaris Vicent Andrés Estellés. Va recordar que Vicent Andrés Estellés, és l’autor del celebre “Bolero de l’Alcúdia”.

El regidor va explicar que el 4 de setembre del 2024 farà cent anys del naixement de Vicent Andrés Estellés. “Celebrem enguany, el centenari del poeta més important de la literatura catalana després d’Ausiàs March, com deixà dit Joan Fuster. Considerat el principal renovador de la poesia valenciana contemporània, és també recordat com el poeta més gran que ha donat el País Valencià des del segle XV fins a l’actualitat; és a dir, des de l’època d’Ausiàs March i Roís de Corella.”

La moció aprovada diu que Vicent Andrés Estellés va nàixer un 4 de setembre de 1924 a Burjassot. Naixia en una família obrera, treballadors de forns de pa, en un poble que vivia mirant a l’horta i a la ciutat de València. I des d’aquell poble, molt més menut que l’actual, va créixer el que es convertiria en un dels poetes més universals de la nostra llengua. Musicat, llegit, reivindicat i vindicat. Estudiat, repudiat, amenaçat.

Entre els acords aprovats a l’Ajuntament figura la realització d’actes al llarg de tot l’any, literaris, musicals, plàstics... dedicats a la commemoració del centenari, en col·laboració amb el Bloc Jaume I de l’Alcúdia. Igualment es va acordar proposar, coordinadament amb els centres escolars, des del projecte Ciutat Lectora, la celebració de l’Any d’Estellés, mitjançant la realització de distintes activitats a les aules.

La moció també reclama unir-se a la Fundació ProFund Estellés per tal de reclamar que es cree una nova Fundació Vicent Andrés Estellés, en la que la seua gestió i responsabilitat siga compartida entre les diverses institucions que s’hi impliquen –Generalitat Valenciana, Diputació, Ajuntament, Universitats, i família del poeta–. Finalment reclamar que es cree un Centre d’Estudis, que organitze i mostre el llegat del poeta.

Plenari 19-12-2023

Sobre la participació del veïnat al plenari

Els veïns i veïnes de l'Alcúdia podran parlar en acabar el plenari

L’Ajuntament de l’Alcúdia aprova per unanimitat la moció de Compromís que demanava la recuperació d’aquest dret

Els 3 grups polítics es reuniran per regular la participació del veïnat de l’Alcúdia en el plenari

La moció presentada per Compromís, que recupera el dret de participació del veïns i veïnes de l’Alcúdia, ha sigut aprovada per unanimitat en el plenari d’ahir dimarts. Pròximament es reuniran els tres grups polítics per tal de regular aquesta participació.

Durant les passades legislatures la possibilitat de que els veïns i veïnes de l’Alcúdia formularen precs i preguntes en finalitzar el plenari s’ha desenvolupat amb normalitat, de la mateixa manera que es fa en nombrosos ajuntaments. Però en la present legislatura l’alcalde de l’Alcúdia havia decidit suprimir aquest torn de paraula per al públic assistent, en finalitzar els plens municipals, la qual cosa va motivar la presentació de la moció.

Per a Raquel Coronado, regidora de Compromís per l’Alcúdia, la participació ciutadana en la gestió municipal és un element imprescindible per a una societat democràtica, participativa i avançada. Aquest dret de prendre la paraula els veïns i veïnes de l’Alcúdia en acabar el plenari, és un element fonamental, junt a altres, en la participació ciutadana en la gestió municipal.

La proposta de Compromís es basava legalment en el Reglament d’Organització i Funcionament de les Entitats Locals que en dos articles estableix, per una part, que “una vegada alçada la sessió, la Corporació podrà establir un torn de consultes pel públic assistent sobre temes concrets d’interès municipal”. I per altra que “una vegada acabada la sessió del Ple, l'alcalde pot establir un torn de precs i preguntes pel públic assistent sobre temes concrets d'interès municipal”.

Es per això que la moció aprovada proposa el restabliment del torn de precs i suggeriments, sobre temes concrets d’interés municipal, pel públic assistent, una vegada finalitzat el plenari. Ara hauran de reunir-se els tres grups polítics per concretar com es desenvoluparà aquesta participació.

Compromís per l’Alcúdia mostra la seua satisfacció pel fet que l’Ajuntament, per unanimitat, haja restablert aquest dret que redunda en una major democràcia i participació a l’Alcúdia.

Notícia 7-12-2023

Sobre els pressupostos participatius

Compromís per l’Alcúdia reclama la participació del Consell d’Entitats Ciutadanes en l’elaboració dels pressuposts participatius

El passat dimecres 29 de novembre es va anunciar en les xarxes socials la fase de votació de “L’Alcúdia Decideix. Pressupostos Participatius 2024”. En la informació facilitada es diu que “Després de valorar la viabilitat tècnica i econòmica de les propostes recollides, s'obri la fase de votació de 10 opcions per als pressupostos participatius 2024.”

No obstant, hem comprovat que per arribar a aquesta fase de votació no s’ha convocat al Consell d’Entitats Ciutadanes, la qual cosa és imperativa, ja que està establert en el seu reglament.

El Reglament d’Entitats Ciutadanes va ser aprovat per l’Ajuntament de l’Alcúdia de manera unànime el 31 de maig de 2016. En l’esmentat reglament, l’article 1.2 estableix les atribucions d’aquest Consell d’Entitats Ciutadanes. Entre elles apareix la següent:

c) Participar en l’elaboració dels pressupostos municipals. De manera especial en tot el procés d’elaboració dels pressupostos participatius, “L’Alcúdia decideix” pel que fa a les inversions. Aquesta participació arriba fins a la selecció de les propostes que seran sotmeses a votació.

Ja que sembla que aquest Consell no ha participat, tal i com està reglamentat, en l’elaboració dels pressupostos participatius, en especial en la selecció de les propostes que seran sotmeses a votació, Compromís per l’Alcúdia ha demanat a l’Alcalde de l’Alcúdia que es complisca allò que estableix el reglament del Consell d’Entitats Ciutadanes al respecte.

Per altra part Compromís considera que els Pressuposts Participatius, han deixat de ser un element important i es mantenen de manera simbòlica per part de l’equip de govern d’aquesta legislatura i dels dos últims anys de la passada.

Aquest serà el tercer any que la partida es limita a tan sols 100.000 euros, en lloc del 50% del total d’inversions que es van dedicar els 6 primers anys. Alguna de les propostes que figuren entre les 10 que s’han seleccionat, sense la participació del Consell d’Entitats Ciutadanes, per si soles ja hauria de destinar-se els 100.000 euros.

Entre 2016 i 2021 es destinaren entre el 40% i el 69% de les inversions de l’Alcúdia a pressuposts participatius (excloent la partida d’ajuda a l’atur o les finalistes que procedents d’altres administracions anàvem a actuacions determinades). En 2022 aquesta quantitat va baixar a un 12% i tant en eixe any com en els dos següent es va fixar una quantitat mínima de 100.000 euros.

Anàlisi Pressupostos Participatius 2015-2023

Plenari 28-11-2023

Compromís per l'Alcúdia presenta una moció sobre residus sanitaris i perillosos.

Al següent enllaç podreu accedir al document amb la moció de rebuig de la instal·lació d’una planta de residus sanitaris del grup III, transferència de residus sanitaris del grup IV citotòxics i citostàtics i altres residus perillosos.

 Enllaç a la moció.

Notícia 6-11-2023

Compromís per l'Alcúdia lamenta que el PSOE no done suport a sol·licitar al Síndic de Comptes una auditoria economicofinancera.

L’esmena de Compromís dona un gir a la moció del PP al sol·licitar l’auditoria no a una empresa privada sinó a un organisme públic

En el passat plenari el PP va presentar una moció que demanava sol·licitar una auditoria financera, administrativa i de gestió a una empresa auditora privada, estimant el cost entre 6.000 i 10.000 euros.

Compromís per l’Alcúdia, després d’estudiar la proposta, va considerar que l’auditoria era necessària, però no de la manera que va proposar el PP, per la qual cosa va presentar una esmena a la moció, lliurant-la el dia anterior al plenari tant al PP com al PSOE, per facilitar que tingueren coneixement prèviament.

L’esmena presentada per Compromís, i acceptada pel Partit Popular, va donar un gir a la proposta, al sol·licitar l’auditoria no a una empresa privada amb un cost elevat sinó a una empresa pública i solvent com és la Sindicatura de Comptes, sense que, en principi, supose cap cost per a l’Ajuntament. Al mateix l’esmena acotava l’auditoria exclusivament a l’àmbit economicofinancer, que és el que interessa, sense ampliar-la als àmbits administratiu i de gestió.

Compromís és sabedora de casos similars en els quals l’alcalde va sol·licitar aquesta fiscalització al Síndic de Comptes després de que s’acordara en el plenari de l’ajuntament.

El portaveu de Compromís per l’Alcúdia, Toni Montes, va expressar en la seua intervenció que estem d’acord amb la proposta, “no perquè dubtem de l’equip tècnic d’intervenció del nostra ajuntament, sinó per considerar que una auditoria feta per un organisme competent i a cost zero, eliminaria els dubtes sobre una mala gestió i les recomanacions que es pogueren deduir de l’esmentada auditoria servirien per a millorar eixa gestió que redundaria en benefici de l’Ajuntament i de totes les alcudianes i alcudians.”

De les raons apuntades pel PP per a la realització de l’auditoria, el regidor de Compromís va indicar que Compromís només compartia la relacionada amb la situació dels sectors 11 i 7, donat que la falta de transparència havia sigut total. L’equip de govern de la passada legislatura no va informar de la situació i de les sentències corresponents al sector 11 que, en un principi, pujàven a 1.029.323 euros, fins que no va tindre més remei. Posteriorment, aquesta quantitat es va ampliar al reclamar altres propietaris. En cap moment es va informar als grup polítics, i menys a la ciutadania, com haguera sigut lògic. Va ser quan es va portar al plenari, per fer front al pagament, camuflat com a inversions del sector 11, quan el nostre grup es va assabentar.

Per tant, per a clarificar la situació econòmica i per a que no quede cap dubte, des de Compormís per l’Alcúdia considerem que cal realitzar una auditoria econòmico-financera.

Desmentim, des de Compromís per l’Alcúdia, l’afirmació que va fer l’alcalde al finalitzar el plenari de que l’esmena de Compromís s’havia presentat sense dir-li res al PSOE, ja que el portaveu de Compromís va fer arribar tant a l’alcalde, com al portaveu del PP, la mateixa informació amb l’esmena que anaven a presentar. Fins el punt que consideràvem que la moció seria aprovada per unanimitat al no suposar cap cost per a l’Ajuntament i redundar en benefici de l’Alcúdia.

Notícia 7-10-2023

Compromís per l'Alcúdia sol·licita la ubicació d'un espai feminista a la Biblioteca Pública Municipal

Text de la sol·licitud de Compromís per l’Alcúdia on es demana la creació del “racó violeta”, un espai a la biblioteca dedicat a les dones i el feminisme:

Senyora regidora de Biblioteca, Rosa Martínez i senyora regidora d’igualtat Maria José Retamino de l’Ajuntament de l’Alcúdia.

Des de Compromís per l’Alcúdia, ens dirigim a les seues regidories de l'Ajuntament de l’Alcúdia amb l'objectiu de presentar una sol·licitud que considerem important per a la nostra Biblioteca.

 Amb un fort compromís envers la igualtat de gènere i la promoció de les veus i perspectives de les dones, trobem necessària la creació d'un espai dedicat a lectures relacionades amb les dones i el feminisme a les instal·lacions de la biblioteca local.

L’educació i la consciència de les qüestions de gènere són fonamentals per al desenvolupament d'una societat justa i equitativa. Sabem que hi ha una rica tradició de pensament, literatura i teoria que se centra en les experiències, les lluites i els avanços de les dones tot al llarg de la història. No obstant això, normalment aquestes perspectives passen desapercebudes dins la col·lecció general de la biblioteca.

Per això proposem la creació́ d'aquest espai específic, que en algunes biblioteques d'altres localitats hem vist que anomenen "prestatgeria violeta", "racó lila", “racó violeta”... tot i que pot fer-se servir altre nom.

 Aquest espai podria incloure llibres, revistes, articles, contes i altres materials que aborden temes com la igualtat de gènere, els drets de les dones, les contribucions històriques i contemporànies de les dones a la societat, així com les perspectives feministes sobre qüestions socials, polítiques i culturals.

A més d'oferir una font de coneixement i reflexió, aquest espai podria servir com a recurs educatiu per a totes les edats: poder accedir a aquesta selecció de materials pot contribuir al creixement personal i a la consciència sobre la importància de la igualtat de gènere i el feminisme.

A més a més es podria valorar fer tallers mensuals, bimensuals o trimestrals en els quals tots aquests materials es visibilitzen d'un mode més didàctic i que es puguen fer per a totes les edats, per exemple, realitzant activitats per a gent més gran d'empoderament femení i envelliment actiu, tallers de lectura, tallers per la coeducació i per a erradicar els estereotips de gènere, contacontes per a la xicalla, etc.

Plenari 29-09-2023

Compromís per l'Alcúdia lamenta la supressió de l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de la nuralesa urbana.

La supressió va eixir endavant amb els vots del PSOE i el PP, que va donar suport de manera entusiasta, a la proposta del grup de govern

Compromís va votar en contra, denunciant que s’estava fent seguidisme del PP i VOX que acaben de suprimir, en la Generalitat, l’impost de successions

Toni Montes, el portaveu de Compromís per l’Alcúdia, va dir que suprimint la plusvàlua, l'equip de govern de l'Ajuntament de l'Alcúdia estaria alineant-se clarament amb la política tributària del nou Consell de la Generalitat PP-VOX, que ha suprimit l'Impost de Successions i Donacions i està tramitant la rebaixa de l'Impost de Transmissions Patrimonials. És a dir, deixant sense tributar la riquesa immobiliària, que reduirà en 550 milions d’euros els ingressos de la Generalitat.

Igualment va dir en el plenari que a la nostra comarca, en el nostre entorn, cap ajuntament està plantejant la supressió de l’impost de plusvàlua. I menys en municipis mitjans o grans, com és el nostre cas.

Cal dir que les modificacions que s’introduïren recentment en aquest impost, han beneficiat de manera notable als, xicotets propietaris, cosa que ens sembla correcta, ja que abans havien de pagar quantitats més elevades. Compromís va proposar que el tipus del gravamen es reduïra del 30% al que tenia anteriorment del 21%, però no suprimir l’impost.

També cal tindre clares les distintes bonificacions, principalment la que bonifica amb un 95% quan l’increment de valor es manifeste “mortis causa”, respecte de la transmissió de terrenys a favor dels descendents i adoptats, els cònjuges i els ascendents i adoptants.

Des de Compromís hem de dir també clarament que aquest impost té també una important incidència en aquelles persones que acumulen més propietats, persones de majors recursos, que ara deixaran de pagar-lo. Tampoc cal oblidar que hi ha operacions de compra venda, clarament especulatives, que ara no pagaran aquest impost d’increment del seu patrimoni.

Aquesta modificació tindrà una incidència important en els pressuposts per al pròxim any. El Pressupost Municipal per a 2023 consigna 195.000 € d'ingressos per aquest impost, per tant, en el projecte de pressupost per a 2024 caldrà eliminar un ingrés per valor de 195.000 i, per tant, retallar d'altres partides o no poder utilitzar-lo per a despeses socials.

A més, amb la pujada de tipus d'interés (EURIBOR), l'Ajuntament haurà de pressupostar més diners en 2024 per a pagar interessos pels préstecs que tenim, que com hem dit, han augmentat en els últims anys, per tant, no és en absolut un bon moment per a què l'Alcúdia reduïsca ingressos.

Finalment, va indicar el portaveu de Compromís per l’Alcúdia que suprimint la Plusvàlua per a sempre, es perdrà la possibilitat de recaptacions significatives en el cas d'operacions urbanístiques importants que puguen haver en el futur. Grans propietaris, grans operacions d’especulació quedaran lliures de contribuir pel seu benefici.


Plenari 29-09-2023

L'Alcúdia rebutja, per unanimitat, la darrera ubicació del macroabocador de Guadassuar. 

La moció de Compromís denuncia que aquesta ubicació se situaria a només 1.100 metres de Montortal i 2.600 del nucli urbà de l’Alcúdia

Aquesta àrea se situa en la mateixa zona, el Pla de Roser, que va ser rebutjada de manera unànime per l’Ajuntament de l’Alcúdia fa 3 anys.

El plenari de l’Ajuntament de l’Alcúdia va aprovar de manera unànime una moció de Compromís per l’Alcúdia contrària a la darrera ubicació anunciada en el Consorci de Residus en juliol de 2022.

L’Ajuntament ha acordat, igualment, utilitzar tots els recursos a l’abast de l’Ajuntament per oposar-se a la instal·lació de l’abocador al lloc descrit, posant en marxa els assessoraments tècnics necessaris per tal de defensar la postura de l’Ajuntament de l’Alcúdia.

Aquesta moció reafirma l’aprovada el 27 d’octubre de 2020, donat que es terrenys sobre els quals se proposa ubicar l’abocador se situen aproximadament a un quilòmetre del casc urbà de Montortal i a poc més de dos quilòmetres dels cascs urbans de l’Alcúdia i Massalavés.

Raquel Coronado, regidora de Compromís, ha explicat que l’Alcúdia ha suportat les incomoditats, molèsties i males olors, des de fa més de 20 anys, sense cap benefici, de la planta de valorització de residus, ubicada al terme de Guadassuar, on es tracta el fem de 250.000 habitants. El lloc on es preveu el nou abocador es situa en l’entorn de la planta. Això suposaria que, en la pràctica, en qualsevol situació en què dominaren els vents del sud i de l’oest les olors arribarien al casc urbà de l’Alcúdia agreujant-se la problemàtica actual.

No existeixen accessos mínimament adequats per al trànsit que es genera. Actualment, i després de dècades, continua sense haver-se habilitat un accés directe a la planta de valorització, cosa que suposa que tot el fem generat per 250.000 habitants passe a diari per la porta de les vivendes dels veïns i veïnes de Montortal. Durant dècades l’Ajuntament de Guadassuar s’ha mostrat incapaç de solucionar la problemàtica de l’accés a l’actual planta i al polígon industrial que s’ha anat desenvolupant en el seu entorn.

La regidora de Compromís ha afirmat que aquesta ubicació se situa en la mateixa zona, el Pla de Roser, que va ser rebutjada de manera unànime per l’Ajuntament de l’Alcúdia fa 3 anys. La ubicació proposada en aquesta ocasió és la més pròxima a l’Alcúdia i Montortal de totes les anteriors (2012, 2018 i 2019).

Respecte a la Sèquia Reial, per a la que es demanava una distància preventiva de 500 metres, ara se situa a uns 230 metres. Per als Ullals del Riu Verd la distància és la mateixa que hi havia.

L’àrea seleccionada és pràcticament la mateixa que va ser descartada per sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana de 2016 que anul·lava l’anterior ubicació de 2012, donant la raó a l’Ajuntament de l’Alcúdia en el seu recurs. El fet de que ara l’abocador se situa a tan sols 100 metres de la zona que es va anul·lar podria suposar una vulneració de l’esmentat acord.

No s’atén la reiterada petició de l’Alcúdia de que els municipis limítrofs a l’abocador donen la conformitat.

Per tot allò l’Ajuntament de l’Alcúdia ha acordat reafirmar-se en la moció aprovada en setembre de 2020, per la qual l’Ajuntament de l’Alcúdia manifestava el rebuig a la ubicació del macroabocador en el Pla del Roser, per considerar els seus arguments plenament vigents.

Plenari 25-07-2023

L'Alcúdia en defensa dels drets humans i contra la violència masclista.

L’Ajuntament aprova, per unanimitat, la moció presentada per Compromís

El recent canvi de signe polític tant a la Generalitat Valenciana com a alguns ajuntaments valencians, ha provocat una sèrie de notícies, declaracions i fins i tot accions i prohibicions, des de les entitats públiques, contràries als drets humans.

Per a Raquel Coronado, regidora de Compromís per l’Alcúdia, “els i les representants de les institucions democràtiques no podem atemptar contra els drets de les persones, però en aquests moments estem assistint a una deriva feixista, masclista, lgtbifòbica i racista, que vol instal·lar-se en els nostres ajuntaments i que no és acceptable, per això cal garantir els drets socials i el reconeixement de les diversitats i de la igualtat aconseguides”.

Les institucions, i els ajuntaments que som la primera línia de defensa d’eixos drets, hem de ser garants de vetllar pels drets humans i per la democràcia, per seguir treballant per la igualtat entre dones i homes, pels drets lgtbi, i per erradicar qualsevol tipus de violències masclistes o de discriminació, per totes les persones”. Per tot això, segons l’edil de Compromís per l’Alcúdia, resulta inadmissible el negacionisme de la violència masclista. Menys encara des de les institucions.

Al mateix temps, continua la moció, l’Ajuntament de l’Alcúdia, que sempre i de manera unànime ha tingut clars els anteriors principis, no pot caure en les consignes negacionistes abans explicades, substituint la violència masclista i de gènere, per altres expressions com violència domèstica o intrafamiliar, que són igualment rebutjables, però que es tracta de distints tipus de violència-, com així indica una lona firmada per l’Ajuntament de l’Alcúdia i utilitzada en distints actes.

Com a conseqüència, l’Ajuntament de l’Alcúdia ha aprovat, per unanimitat dels tres partits polítics, ser garantia d’igualtat entre homes i dones, promovent la igualtat de gènere des de l’Ajuntament.

Igualment continuar treballant per erradicar les violències masclistes, reiterar el compromís amb el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista i instar al govern valencià que inicie la seua renovació.

De la mateixa manera seguir atenent i destinant recursos suficients en l’atenció a les víctimes de violència de gènere i seguir promovent el respecte a la diversitat LGTBI, treballant per la igualtat de tracte, la no discriminació i la prevenció dels delictes d’odi.

Finalment adequar els missatges de l’Ajuntament a allò anteriorment expressat, substituint la lona que parla de violència domèstica i maltractament familiar, quan s’està parlat de violència masclista.

Article - Juliol

Un vent d'esperança

Article publicat a la revista 752 on parlem del resultat de les eleccions generals i de dos mocions presentades per Compromís en el primer ple ordinari.

El resultat de les eleccions del 23-J, en les que el bloc PP-VOX s’ha quedat lluny de la majoria absoluta, ofereix la possibilitat a les forces d’esquerra d’intentar un nou govern de coalició. Per això caldrà comptar amb tots els que han fet possible aquesta barrera a les polítiques extremistes. El PSOE, Sumar (amb tots els seus components, com Compromís, que tindrà 2 diputats), ERC, Bildu, BNG...

Pel que fa al País Valencià, Compromís- Sumar ha aconseguit 4 diputats, 3 per València i 1 per Alacant, dels quals Àgueda Micó i Alberto Ibáñez són de Compromís, que duplica el número de diputats a Madrid.

A l’Alcúdia, Compromís ha tret 942 vots, millorant en 345 els vots obtinguts en 2019.

L’ALCÚDIA EXPRESSA EL SEU RECONEIXEMENT A VICENT TORRENT. L’Ajuntament aprova una moció de Compromís per l’Alcúdia en la que mostra la seua repulsa per la censura a Vicent Torrent. L’artista valencià va ser anomenat fill adoptiu de l’Alcúdia en gener de 2016.

La moció va ser aprovada amb els vots favorables de Compromís i del PSPV, davant la decisió de llevar el nom de Vicent Torrent, fill adoptiu de l’Alcúdia, de l’auditori de Torrent, decisió acordada per la Junta de Govern d’aquesta localitat, integrada pel PP i VOX.

La moció va acordar manifestar tot el suport a Vicent Torrent, reiterant el reconeixement del poble de l’Alcúdia a la seua tasca en defensa de la cultura, les tradicions i la llengua valenciana i demana a l’Ajuntament de Torrent que reconsidere la decisió i mantinga el nom de l’artista torrentí en l’esmentat edifici.

EN DEFENSA DELS DRETS HUMANS I CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA. Per unanimitat dels tres grups, el primer plenari de la legislatura, aprovà una moció en la qual davant les notícies, declaracions i, fins i tot, accions i prohibicions, contra els drets humans. Els i les representants de les institucions democràtiques no poden romandre impassibles davant la deriva feixista, masclista, lgtbifòbica i racista, que vol instal·lar-se en els nostres ajuntaments i que no és acceptable, per la qual cosa cal garantir els drets socials i el reconeixement de les diversitats i de la igualtat aconseguides.

A proposta de Compromís per l’Alcúdia l’Ajuntament ha aprovat: Ser garantia d’igualtat entre homes i dones, promovent la igualtat de gènere des de l’Ajuntament. Continuar treballant per erradicar les violències masclistes, reiterar el compromís amb el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista. Seguir atenent i destinant recursos suficients en l’atenció a les víctimes de violència de gènere. Continuar promovent el respecte a la diversitat LGTBI i treballar per la igualtat de tracte, la no discriminació i la prevenció dels delictes d’odi.

Igualment es va aprovar adequar els missatges de l’Ajuntament a allò anteriorment expressat, substituint la lona que parla de violència domèstica i maltractament familiar, quan s’està parlat de violència masclista.


Plenari 25-07-2023

L'Alcúdia expressa el seu reconeixement a Vicent Torrent

L’Ajuntament aprova una moció de Compromís per l’Alcúdia en la que mostra la seua repulsa per la censura a Vicent Torrent.

L’artista valencià va ser anomenat fill adoptiu de l’Alcúdia en gener de 2016.

L’Ajuntament de l’Alcúdia va aprovar, amb els vots favorables de Compromís i del PSPV, una moció, en la que manifesta la seua repulsa davant la decisió de llevar el nom de Vicent Torrent, fill adoptiu de l’Alcúdia, de l’auditori de Torrent, decisió acordada per la Junta de Govern d’aquesta localitat, integrada pel PP i VOX.

Toni Montes, portaveu de Compromís per l’Alcúdia a l’Ajuntament, va assenyalar que Vicent Torrent, va ser anomenat com a fill adoptiu de l'Alcúdia el 8 de gener de 2016 en un acte en coincidència amb una exposició retrospectiva i la projecció d’un documental sobre el grup.

L’artista va ser líder de la formació musical Al Tall, musicòleg i un dels artistes valencians que més ha contribuït a la recuperació de la música tradicional valenciana al llarg de la seua trajectòria, a més de ser àmpliament guardonat per institucions i entitats al llarg de diverses dècades.

El regidor de Compromís va recordar que el plenari de l’Ajuntament de l’Alcúdia del 22 de desembre de 2015 aprovà la concessió de l’honor i distinció com a Fill Adoptiu de l’Alcúdia a Vicent Torrent i Centelles, com a just reconeixement als seus mèrits en defensa de la cultura, les tradicions i la llengua valenciana. També com un dels màxims responsables de la fonoteca valenciana arxiu sonor de la memòria musical del nostre país; i com a fundador i ànima d’Al Tall, la formació més important de música folk que hem tingut mai a les contrades valencianes.

En l’acord d’aprovació de la distinció com a Fill Adoptiu de l’Alcúdia es deia:

Vicent Torrent és un digníssim representant e la cultura, la música i el folklore valencià contemporani. I hem tingut la sort de tindre’l vinculat a l’Alcúdia des de fa ja molts anys. De fet, podem dir que Vicent Torrent ha estat un dels actius importants en l’àmbit cultural del nostre poble. Enumerar els lligams, ni que siga sintèticament, és obligat.”

És per això i davant el greuge que suposa per al nostre fill adoptiu que se li lleve el seu nom d’un edifici significatiu de Torrent, l’Ajuntament de l’Alcúdia va manifestar la seua repulsa davant la decisió de llevar el nom de Vicent Torrent, fill adoptiu de l’Alcúdia, de l’auditori de Torrent.

Igualment es demanarà a l’Ajuntament de Torrent que reconsidere la decisió i mantinga el nom de l’artista torrentí en l’esmentat edifici.

Per últim el plenari de l’Alcúdia va acordar manifestar tot el suport a Vicent Torrent, reiterant el reconeixement del poble de l’Alcúdia a la seua tasca en defensa de la cultura, les tradicions i la llengua valenciana.